• Strava

Strava je důležitý činitel při léčbě onemocnění, a proto o jejím typu rozhoduje Váš ošetřující lékař, který Vám na základě Vašeho onemocnění stanoví buď příslušnou dietu, či běžný režim stravování. Dieta je důležitá součást léčby Vašeho onemocnění, proto Vám doporučujeme ji dodržovat. Nemocniční strava má být také příkladem a ukázkou toho, jak byste se měli stravovat i v domácím prostředí. Jídlo má být výživné a má být úpravou i složením uzpůsobeno pro daný zdravotní stav pacienta.
Pracujeme se základními surovinami s ohledem na sezonní dostupnost a zdravotní přínos potravin. Používáme bylinky, koření a širší škálu obilovin, ovoce a zeleniny. Snižujeme glykemický index vhodnou kombinací potravin, zvyšujeme příjem vlákniny a zeleniny tak, aby pro pacienty byla strava dobře stravitelná a zároveň vyživující.

Změny přístupu ke stravování v Nemocnici Nymburk

V předchozích letech byl vedením stravovacího provozu pověřen mladý a šikovný šéfkuchař s michelinskými zkušenostmi. Odstartovaly tak změny a také nábor zaměstnanců, které jídlo baví. Důležitým milníkem bylo spojení s nutričními terapeutkami, které novému konceptu dodaly odborný směr.
Denně nemocniční kuchyně vaří 5 jídel pro cca 300 strávníků. Stravu od nás odebírá i pečovatelská služba.
Pro pacienty se vaří dieta č. 3, 2, 9 a nadstandardní strava. Do stravy se zařazuje více zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či obědových salátů. Do snídaní zařazujeme kaše a pomazánky či snídaňové kelímky připravované nutričními terapeutkami.
Všichni pacienti nemocnice mají možnost objednání nadstandardního celodenního balíčku za příplatek.

Další možnosti občerstvení

Výběr teplých i studených nápojů Vám nabízí automat umístěný v prostoru Recepce (vchod B). Vy i Vaše návštěvy jste také zváni k posezení v nemocničním bistru, kde je prodejna s občerstvením (vchod G).  Pacientům připomínáme, aby vzhledem k možnému dietnímu režimu konzultovali využívání služeb občerstvení se svým ošetřujícím lékařem.